Salvia's

BEKIJK HIER ons assortiment salvia's

Het geslacht Salvia bevat maar liefst 900 soorten. Ze zijn lid van de ‘lamiaceae’ of munt familie of lip-bloemigen. Van oudsher werd salvia, (salie in het Latijn = salvare en betekent ‘genezend’), als kruiden enkel gebruikt voor zijn heilzame en medicinale eigenschappen.

Onze interesse ligt hoofdzakelijk in de variëteiten en cultivars uit Mexico, Midden –en Zuidamerika en de zuidelijke staten van de VS. Deze planten staan bekend om hun vaak aanzienlijke bloeiperiode en diversiteit in bloemkleur en bladvorm.

 

In de bloemenborder, alsook in combinaties voor terraspotten, is salvia een zeer bruikbare plant.

 

Salvia’s zijn eveneens zeer bezochte planten voor hun stuifmeel voor nuttige insecten o.a. bijen, hommels, nachtvlinders en kolibries in tropische klimaten.

Onze adviezen met betrekking tot de teelt en winterhardheid van een bepaalde soort is puur gebaseerd op onze ervaring, hier in Vlaanderen, op een goeddoorlatende zandgrond en met minimumtemperaturen van ongeveer -10°C.

De tuinen van Eden

 

Bekijk het artikel over onze Salvia-kwekerij,
artikel verschenen in tuinmagazine ‘De Tuinen van Eden’ nummer 51

 

 

 


Klik op de kleine foto's om ze groter te zien.

soorten

Wij verdelen ons assortiment in 3 categorieën, grotendeels bepaald door hun winterhardheid :

Winterharde kruidachtige salvia’s (tot -22°C)

Deze worden over het algemeen beschouwd als volledig winterhard. Ze komen uit hun winterslaap in de vroege lente terug op en bloeien met rechtopgaande bloemaren in de lente en zomer. Nadien kan je ze terugknippen om een nieuwe bloei te verkrijgen. Tot deze groep behoren vele salvia’s afkomstig uit Oost-Europa en de Balkanlanden, waaronder cultivars van salvia nemorosa, salvia x sylvestris, salvia verticillata, salvia pratensis en eveneens sommigen uit China.

Winterharde struikachtige salvia’s ( -8°C tot -12°C)

Tot deze groep behoren halfheesterachtigen, zoals microphylla, greggii en x jamensis-types. Ze bloeien van mei tot november in volle zon en overleven de koude winters mits een doorlatende zandgrond en wat beschutte plaats. Een kleine snoei in de late zomer stimuleert opnieuw de bloei tot de vorst.
Daarnaast heb je nog tal van Zuidamerikaanse soorten die in onze regio’s verassend winterhard zijn zoals hybriden van guaranitica, uliginosa, involucrata…

Halfwinterharde en vorstgevoelige salvia’s (0°C tot -8°C)

Hieronder vallen veel Latijnsamerikaanse en Californische variëteiten. Ze vragen een zonnige en zeer beschutte standplaats en beginnen pas te bloeien als de dagen korter worden.
Overwinteren doe je met voldoende kluit op te potten en deze onder glas vorstvrij te bewaren. Iets terugknippen en spaarzaam zijn met water. Neem misschien als voorzrgsmaatregel wat stekjes. Eenjarige salvia’s zijn absoluut niet winterhard, maar doen het uitstekend in potten en als aanvulling in de border.

BEKIJK HIER ons assortiment salvia's