cataloog

 

    toon alles

 

Salvia taraxacofolia

 

  HOOGTE 00.30m - 00.40m
BLOEI 06 - 08
STANDPLAATS zon
KLEUR lichtroze
INFO Uit het Atlasgebergte van Marokko.(-8C). Vormt een dicht, laag en fatsoenlijk bladrozet van grijsgroene, wit-behaarde bladeren, die op het paardebloemblad lijken. Ze geven een citroengeur af. De rechtopgaande bloemstelen van ongeveer 20 cm zijn gelijkmatig verdeeld met roze bloemkranjes. Wordt meestal als eenjarige behandeld, want natte winters lukken niet. Wel in de rotstuin op beschutte en zeer zonnige plaats.Stekjes zijn moeilijk, maar de plant geeft wel voldoende zaden. Ook scheuren is mogelijk.

Salvia Theresia

 

  HOOGTE 01.00m - 01.25m
BLOEI 06 - 11
STANDPLAATS halfschaduw-zon
KLEUR blauwpurper
INFO Zeer veelbelovende hybride uit Japan tussen Salvia guaranitica en Salvia splendens. Heeft grote bloemen met een kleur tussen paars en blauw, dus bleker dan S.'Amistad' en S.'Purple Majesty'. Vermoedelijk bloeit deze nog rijker en is compacter. Zijn winterhardheid wordt nog gestest. Dank aan salviaspecialist Robin Middleton voor het verkrijgen van deze salvia.

Salvia thymoides

 

  HOOGTE 00.30m - 00.40m
BLOEI 06 - 08
STANDPLAATS zon
KLEUR purperblauw
INFO Klein grijs bladhoudend heestertje uit Mexico, bedoeld voor rotstuinen of in potten met goede drainage. Doet een beetje denken aan het kruid - tijm -, maar heeft niet dezelfde geur. Niet winterhard.

Salvia thyrsiflora

 

  HOOGTE 01.00m - 01.25m
BLOEI 06 - 10
STANDPLAATS halfschaduw
KLEUR lichtblauw
INFO Veelbelovende salvia uit Mexico. Groeit in de naaldbossen op zo'n 2000 meter. Staat graag op een halfschaduwe en rijke bodem. Rijke bloeier, en lichtblauwe bloempjes staan mooi verspreid over de plant. Misschien best in terraspotten. Zaden en stekjes nemen zijn gemakkelijk. Niet winterhard.

Salvia tingitana

 

  HOOGTE 00.50m - 00.75m
BLOEI 06 - 10
STANDPLAATS halfschaduw
KLEUR wit
INFO Mysterieuze salvia uit Marokko, zoals beweerd wordt rond Tangiers (vandaar de naam !?), maar er nooit is gevonden en dan later ontdekt in Saoudi-Arabie. (-8C tot -12C). Is een bossige plant, die een beetje doet denken aan S.sclarea. Heeft mooie, grote limoengroene, sterk geaderde bladeren die naar bergamotkruid ruiken. Rijkvertakkend met witte bloemen voorzien van lichtlila en lichtgele schijjn. Halfschaduw en frisse, arme bodem tijdens de zomer. Winterhard, bij zeker geen natte standplaats.

Salvia tortuosa

 

  HOOGTE 02.00m - 02.50m
BLOEI 05 - 08
STANDPLAATS halfschaduw-zon
KLEUR roze
INFO Van Ecuador en Colombia. Heeft grote lichtbehaarde, roze bloemen die dicht bijeen staan in zilverkleurige kelkblaadjes. Overwinteren in serre of veranda. Bij zeer weinig watergifte tijdens de winter is de kans zeer groot dat terug bloeit . Niet winterhard.

Salvia transsylvanica

 

  HOOGTE 00.75m - 01.00m
BLOEI 06 - 10
STANDPLAATS halfschaduw-zon
KLEUR violetblauw
INFO Prachtige, winterharde vaste plant uit Roemeni, en zeer bruikbaar in de bloemenborder. De bloeiwijze lijkt op die van S. pratensis, maar de bloemen zijn veel groter en bloeien langer door in de zomer. Zonnige standplaats. Verdwijnt bij vorst, maar loopt terug uit in de lente. (-18C tot -22C). Geeft voldoende zaden. Geef genoeg ruimte, want 1 plant kan in een seizoen een omterk aannemen vna 1m.

Salvia transsylvanica 'Pink Form'

 

  HOOGTE 00.75m - 01.00m
BLOEI 06 - 10
STANDPLAATS halfschaduw-zon
KLEUR roze
INFO Heeft dezelfde eigenschappen als de gewone transsylvanica, maar met roze bloemaren.

Salvia Trelissick

 

  HOOGTE 00.50m - 00.75m
BLOEI 07 - 10
STANDPLAATS halfschaduw-zon
KLEUR crme
INFO Microphylla-achtige met crme-gele bloemen en lange uitbundige bloei. (-8C tot 12C).

Salvia trijuga

 

  HOOGTE 00.50m - 00.75m
BLOEI 06 - 09
STANDPLAATS halfschaduw-zon
KLEUR blauwpurper
INFO Vaste plant afkomstig uit China. Zoals de meeste Chinese salvia's, heeft ook deze een lange bloeiperiode, zeker bij afknippen van uitgebloeide stengels. Heeft een basaal bladrozet en opvallende witte strepen op de paarse bloemen. Pas op bij te natte winters, want de plant kan dan wegrotten. Neem voor de zekerheid zaden, die heel gemakkelijk kiemen. (-8C tot -12C).

Salvia tuerckheimii

 
  HOOGTE 01.25m - 01.50m
BLOEI 01 - 12
STANDPLAATS halfschaduw-zon
KLEUR oranjerood
INFO Winterbloeier uit de Dominicaanse Republiek. Mooie combinatie van de grote oranje bloemen met de roodgetinte kelkblaadjes. Heeft een lederachtig, blinkend blad, waardoor zonder bloei, de plant ook nog mooi is.Niet winterhard.